Cume do Avia

Biodynamisk ung produsent i Galicia med fokus på lokale druesorter
Se produkter fra denne leverandøren
Vinmaker
Diego Collarte
Beliggenhet
Ribadavia, Galicia, Spania
Hektar
9,0 hektar
Produksjon
Ca. 20 000 flasker

Om leverandøren

Cume do Avia ble etablert i 2005 av brødrene Diego og Álvaro samt fettere Fito og Anxo i landsbyen Eira dos Mouros, grenda som forfedrene deres forlot i 1942. På en høyde ('Cume'), med utsikt over elven Avia, restaurerte de det som i praksis ikke var mer enn en ruin og et stykke forlatt land.

Vinifikasjon og vitikultur

De plantet sine første vinstokker på nytt i 2008 og hadde sin første produktive høsting fire år senere, i 2012. Med fokus utelukkende på de lokale druene, jobber de med de anerkjente hvite (nemlig Albariño, Treixadura, Loureira og Caiño Branco), men også med de mindre kjente urfolksrødene – Sousón, Caiño Longo, Brancellao og Ferrón. De har virkelig fått et solid rykte for presisjonen og uttrykksfullheten til sine røde, hvorav noen er i kraftig tilbakegang i regionen og risikerer å dø ut.

Om vinene

Cume do Avia har en utrolig vindyrkingsrikdom: tretten forskjellige lokale druesorter plantet på en mosaikk av terroirer – granitt, grå og rød skifer, sand, leire, skifer. Diego er fast bestemt på å forstå og få mest mulig ut av det og lære så mye gjennom prosessen. Han har derfor en kresen metodisk tilnærming – hver sort og mikroplot (inndelt etter jordtype) fermenteres separat. Økologisk vindyrking og minimal intervensjon i kjelleren. Druene plukkes når de er umiddelbart modne med høy friskhet og lav potensiell alkohol (10-11%). Vinene er intense, lyse og delikate med mineralsk snert og med høy drikkbarhet.

Produkter fra leverandøren